Slide-3 Slide-2
 
 
 
 
 
 

W ramach jesiennego etapu ogólnopolskiego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska klasy I i II zaprezentowały wyniki działań podjętych podczas  realizacji kolejnego zadania. Pod kierunkiem wychowawczyń  p. Urszuli Swatek i p. Elżbiety Sekular odbyły się:

  1. Zajęcia edukacyjne: „Cukier? Nie, dziękuję!”, „ W Białej Krainie-ostrożnie z cukrem i solą”
  2. Konkurs: „Najlepszy rysunek zdrowych słodyczy”, „Najlepszy przepis na zdrowe słodycze”
  3. Forum dla rodziców: „Słodycze? Nie na zdrowe!” oraz „Mniej soli proszę!”.

W dniu 11 grudnia 2015 r. odbyło się spotkanie promujące działania na temat ograniczenia spożycia cukru i soli,  jako zachęta do zmiany nawyków żywieniowych.  Na korytarzu szkolnym  przez kilka dni widniały gazetki tematyczne, które wykonali uczniowie z materiałów wykorzystanych podczas lekcji. Każdy zespół na forum szkoły przedstawił swoje doświadczenia w tym temacie. Uczniowie klasy I zaprezentowali skutki systematycznego dostarczania cukru do organizmu (choroby), uświadamiali kolegom, że jedzenie nawet małej ilości słodyczy dostarcza tyle samo energii co spożycie dużej ilości innych, często zdrowych produktów. Pokazali też, jak dużo cukru zawiera mała porcja słodkiego napoju, zachęcając do wybierania wody. Następnie uczniowie zaprezentowali inscenizację „O słodyczy złych mocach”, w której bohaterka, najstarsza  mieszkanka Zaborowa – babcia Genowefa widząc na co wydają swoje kieszonkowe jej wnuki (słodycze, słodkie napoje, chipsy ) i jakie choroby je atakują, usilnie przekonywała je o swojej recepcie na życie długowieczne – ruch, gimnastyka, zdrowe odżywianie. Na dowód tego zaproponowała wszystkim zabawę przy piosence „Gimnastyka”. W kolejnej scence  poznaliśmy Antka, który nic nie jadł tylko ciastka i cukierki. Dopiero różne zwierzęta przekonały go, co jest zdrowe i wartościowe; myszki przyniosły nasionka słonecznika, płatki, otręby, które można łączyć z suszonymi owocami (robić musli), zajączek – warzywa i owoce, a wiewiórka zaproponowała mu różne orzechy, żurawinę, itp. Uczniowie klasy II korzystając z gazetki tematycznej i wystawy  zapoznali  swoich kolegów i koleżanki z rodzajami cukru ,  ich wadami i zaletami oraz rodzajami soli i ich zdrowymi zamiennikami.  Potem wszyscy uczestnicy spotkania mogli spróbować „zdrowych słodyczy” w formie suszonych owoców, chipsów z warzyw oraz pysznego pieczonego jabłka, deseru który bardzo przypadł dzieciom do gustu. Na koniec wszyscy bawili się radośnie przy piosence „Ruch i podskok”, podkreślając, że ruch to też ważna sprawa.  To było miłe zakończenie spotkania.